Plante de interior – 9 sfaturi practice pentru a avea grija de ele

In schimbul a putina dragoste, atentie si ingrijire, plantele de interior la ghiveci dau culoare spatiilor, ne imbunatatesc starea de spirit si amelioreaza calitatea aerului incaperii cu plante de interior.

plante-de-interior-ghiveciPentru ca plantele de interior ne fac viata mai frumoasa, le datoram atentie si grija, ca ele sa se simta cat mai bine, rasplatindu-le astfel pentru beneficiile pe care le primim ca urmare a amenajarii cu plante de interior la ghiveci.

Iata cateva detalii ale ingrijirii plantelor de interior la ghiveci:

1. Pozitionati cu atentie ghivecele cu plante de interior

Pentru fiecare ghiveci cu planta de interior trebuie sa cautam locul potrivit. De aceea nu trebuie sa va fie teama sa schimbati locul ghivecelor cu plante pana cand il găsiti pe cel in care plantele de interior se simt bine si prospera.

2. Fiti atenti cand pozitionati ghivece cu plante de interior in incaperi slab luminate

Nu va lasati pacaliti de incaperile care par ca au lumina dar sunt in realitate prea intunecate pentru a putea favoriza cresterea unei plante de interior in ghiveci in bune conditii. Multe dintre speciile de plante la ghiveci pentru interior sunt originare din regiuni tropicale sau subtropicale, mai exact din padurile ecuatoriale. Prin urmare ele sunt obisnuite sa traiască in medii cu lumina filtrata, insa aceasta nu inseamna ca nu au nevoie deloc de lumina. Aceasta – luminozitatea spatiului – este cea mai mare provocare a amenajarilor de birouri cu plante de interior.

In astfel de incaperi este ideal sa asezam colectia de plante de interior in fata unei ferestre mari orientată spre est sau vest, la maximum 1 m. distanta de fereastra.

3. Plantele de interior care iubesc soarele preferă sudul si vestul

Daca aveti plante de interior despre care stiti ca sunt mari iubitoare de soare, atunci asezati-le la o fereastra orientată spre sud sau spre vest. De asemenea, verificati periodic umiditatea solului si asigurati-va ca frunzele nu sunt arse de soare. La primul semn ca vreo frunza s-a ars, mutati planta cu cca. 1 m. mai spre centrul camerei. Ghivecele cu plante de interior care iubesc umbra se vor amplasa la ferestre orientate spre nord sau spre est.

4. Plante de interior pentru baie

Atat ferigile, cat si alte plante decorative de interior iubitoare de umiditate se vor descurca bine in incaperi cu umiditate crescuta, precum baile, acolo unde se pot bucura de abur.

5. Udarea ghivecelor cu plante de interior

Apa turnata direct pe sol poate sa fie prea multa sau prea putina, ceea ce poate duce la inundarea vasului, respectiv la neasigurarea necesarului de apa pentru plantele decorative de interior. De aceea va recomandam sa puneti ghiveciul pe o farfurioara. Alternati udarea pe sol cu udarea in farfurioara. Verificati ca apa sa nu stagneze in farfuria ghiveciului.  Nu uitati ca pentru a beneficia de aceasta metoda ghiveciul plantei decorative trebuie sa fie aiba fundul peforat, pentru a-i permite plantei decorative de interior sa isi extraga apa.

6. Amplasati plantele de interior departe de calorifer sau de aerul condiţionat

Pentru a preveni deteriorarea plantelor evitati sa le asezati aproape de calorifere sau in locuri unde sunt expuse direct aerului conditionat sau curentilor puternici de aer.

7. Nu udati mai mult decat este necesar ghivecele cu plante de interior

Udati substratul din ghivecele cu plante decorative de interior doar atunci cand pamantul lor pare uscat la atingere. Pentru a verifica daca planta are nevoie de apa, apasati usor pamantul cu degetele. Daca il simtiti ca are consistenta buretelui uscat, atunci planta de interior are nevoie de apa. Este bine ca pamantul sa se usuce usor intre doua udari. Totusi, nu uitati ca in timpul verii, unele plante au nevoie de mai multă apa ca de obicei.

8. Plantele de interior adora sa fie pulverizate cu apa

Cele mai multe plante de interior la ghiveci evolueaza mai bine daca, ocazional, pulverizam ploaie fina de apa pe frunzele lor. Pentru un astfel de „tratament” trebuie sa ne asiguram ca apa are temperatura camerei. Stropitul este benefic mai ales atunci cand umiditatea aerului din casa este extrem de redusa.

9. Aplicati cu moderatie fertilizatori pentru plante de interior

Nu uitati sa va „hraniti” plantele de interior cu mici cantitati de fertilizator. Cel mai simplu si rapid mod prin care putem hrani plante la ghiveci este prin utilizarea fertilizatorului lichid. De obicei, procesul se incepe primavara si repeta la fiecare doua saptamani, rarindu-se toamna si iarna. Pentru rezultate ideale urmati instructiunile de pe ambalajul fertilizatorului. Mai mult nu inseamna ma bine; nu exagerati cu fertilizarea plantelor de interior, deoarece excesul de fertilizare le dauneaza.


Vizitatori :6653

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ecaterina TomaEcaterina Toma WorldClass Health Academy
Punctuali, harnici si amabili, angajatii Greeantwork-Hollandia Green raspund prompt solicitarilor noastre, plantele noastre arata excelent. Ii recomandam cu caldura pentru lucrarile de amenajare cu plante naturale si pentru intretinerea acestora.
Georgiana LambruGeorgiana LambruRompetrol
Prestarea serviciilor de catre Greenatwork- Hollandia Green a fost efectuata cu profesionalism, in conditiile respectarii obligatiilor contractuale asumate. Angajatii Hollandia Green sunt bine instruiti in intretinerea, ingrijirea si tratarea plantelor de interior dar si in realizarea aranjamentelor florale, fiind in acelasi timp politicosi.
Mihaela BanicaMihaela BanicaTNT Romania
TNT Romania deruleaza un parteneriat cu Greenatwork- Hollandia Green din anul 2006. In tot acest interval, reprezentantii lor au dat dovada de o buna cunoastere a domeniului horticol, seriozitate si sfaturi de profil de o buna calitate. Este un partener de nadejde, prompt, amabil, prietenos.