Plante decorative la birou – cinci beneficii pentru sanatate

Prin amenajarea biroului cu plante decorative la ghiveci putem aduce beneficii pentru sanatatea angajatilor.

plante-decorative-ghiveciMajoritatea oamenilor isi petrec cea mai mare parte din timp in spatii inchise, cel mai adesea fara plante decorative naturale. De fapt, nu sunt putini oamenii din zonele urbane care nu ies mai mult de doua ori pe zi din spatiile inchise, adica doar cat sa se deplaseze de acasa la locul de muncă si inapoi.

Desi am fi tentati sa credem ca spatiile inchise ne feresc de poluarea din aer, in realitate exista situatii in care aerul din incaperile unde ne petrecem cel mai mult timp este mai daunator decat cel din oras. Plantele decorative ne pot ajuta in aceasta privinta.

Plantele decorative la birou nu au numai un rol estetic, ci ele vin cu o serie de beneficii demonstrate stiintific.

Iata un clip amuzant care in 49 de secunde iti prezinta beneficiile plantelor decorative la birou:

In ultimul timp, o serie de studii realizate pe aceasta tema au demonstrat ca prin amplasarea de plante decorative naturale la birou sau in casa putem reduce poluarea aerului de interior. Mai jos am listat cinci moduri demonstrate stiintific prin care plantele decorative ne aduc beneficii:

1. Frunzele de plante decorative contribuie la imbunatatirea concentrarii

Daca lucrezi intr-un birou alaturi de multe persoane sigur ti s-a intamplat deja sa te confrunti cu stari de somnolenta sau oboseala la locul de munca. Cand in aceeasi incapere lucreaza un numar mare de indivizi, nivelul oxigenului scade. Asa se explica de ce avem dureri de cap sau ne pierdem concentrarea la birou.

Din fericire, plantele in ghiveci absorb dioxidul de carbon prin fotosinteza si improspateaza aerul prin eliberarea oxigenului la nivelul frunzelor. Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de stiinta de la Universitatea de Tehnologie din Sydney care au constatat ca in birourile unde există aer conditionat, se reduce nivelul de dioxid de carbon cu 10% prin amplasarea de plante decorative. Mai mult, beneficiile sunt cu atat mai mari cu cat vorbim despre o incapere fara aer conditionat. Mai exact, acelasi studiu a demonstrat ca intr-un astfel de mediu nivelul de CO2 este redus cu 25% prin utilizarea de plante la ghiveci.

Asadar daca lucrezi intr-un birou aglomerat de tip „open space”, nu ezita sa soliciti cumpararea catorva plante in ghiveci. Recomandarea noastră este sa le alegi pe cele cu frunze mai mari pentru ca au o putere mai mare de absorbtie a dioxidului de carbon. Alegerea noastra de plante decorative la ghiveci care oxigeneaza aerul la birou: Epipremnum, Ficus benjamina.

2. Plantele decorative purifica aerul si combat poluarea din incapere

Pare incredibil, insa podelele, peretii, mocheta, covoarele, monitoarele, televizoarele sau jaluzelele emana gaze toxice care afectează calitatea aerului. Din aceste surse sunt eliberate substante daunatoare pentru om numite compusi organici volatili (COV), care pot provoca alergii, astm, dureri de cap sau chiar sindromul cladirii bolnave (SBS – “sick building syndrome”- termen ce descrie situatiile in care ocupantii cladirilor de birouri acuza probleme acute de sanatate care, se pare, sunt legate de timpul petrecut in cladirile de birouri).

Studiile NASA au scos la iveala faptul ca prin amplasarea de plante decorative putem fi extrem de eficienti in reducerea toxinelor daunatoare din interiorul cladirilor moderne. De fapt, puterea adusa de o singura planta la ghiveci este atat de mare incat, in 24 de ore, ea poate filtra pana la 57% din aerul dintr-o incapere. Alegerea noastra de plante decorative la ghiveci pentru purificarea aerului la birou: Spatiphyllium, Dracena massageana, Scindapsus

3. Plante decorative la ghiveci – bune promotoare ale creativitatii

Daca vrei sa fii mereu creativ, atunci ar trebui sa iei in considerare achizitionarea unei plante cu flori. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiintă din Texas care au subliniat ca plantele cu flori din birouri ajuta la generarea de idei noi si la imbunatatirea capacitatii de a rezolva probleme. In medie, barbatii participanti la studiu au venit cu 15% mai multe idei noi, în timp ce femeile au gasit metode mult mai creative de rezolvare a problemelor. Alegerea noastra de plante decorative cu flori pentru spatii de birou: Spatiphyllium.

4. Plantele decorative la ghiveci ne feresc de anumite boli

Putem asocia amenajarea cu plante decorative la ghiveci cu plamanii si rinichii unei cladiri. Plantele decorative au un rol esential in crearea unui nivel echilibrat de umiditate, lucru deosebit de important pentru noi. Umiditatea ridicata din mediul de lucru sau de acasa poate duce la aparitia infectiilor fungice, in timp ce umiditatea scazuta favorizeaza infectiile virale. Studiile realizate de specialistii norvegieni au subliniat ca plantele decorative la birou reduc oboseala, uscaciunea mucoaselor respiratorii, tusea si intensitatea durerilor in gat cu mai bine de 30 de procente. Alegerea noastra de plante decorative in ghiveci care mentin umiditatea la birou: Ficus benjamina.

5. Plantele decorative ne imbunatatesc starea de spirit

Cercetari realizate in Australia au demonstrat ca oamenii care lucreaza in birouri unde se gasesc suficiente plante decorative la ghiveci au o stare de spirit mai buna si emana mai multa energie pozitiva, comparativ cu indivizii care lucrează in medii fara de plante decorative. Mai mult, unul din trei indivizi implicati in studiu au declarat ca sunt mai productivi atunci cand in birou exista plante decorative la ghiveci. Alegerea noastra de plante decorative in ghiveci care imbunatatesc starea de spirit: Areca, Dracaena marginata.


Vizitatori :4383

Comments

comments

One Response so far.

  1. Loredana says:

    Intr-adevar, asa este! Persona, am in birou nu mai putin de 7 ghivece, printre acre si celebrul si nelipsitul ficus, care este de aproximativ 2 metri inaltime,sji de care sunt foarte mandra. Incurajez ca fiecare dintre cei care lucreaza la birou, sa aiba cel putin 2-3 ghivece cu plante naturale. Spor in toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ecaterina TomaEcaterina Toma WorldClass Health Academy
Punctuali, harnici si amabili, angajatii Greeantwork-Hollandia Green raspund prompt solicitarilor noastre, plantele noastre arata excelent. Ii recomandam cu caldura pentru lucrarile de amenajare cu plante naturale si pentru intretinerea acestora.
Georgiana LambruGeorgiana LambruRompetrol
Prestarea serviciilor de catre Greenatwork- Hollandia Green a fost efectuata cu profesionalism, in conditiile respectarii obligatiilor contractuale asumate. Angajatii Hollandia Green sunt bine instruiti in intretinerea, ingrijirea si tratarea plantelor de interior dar si in realizarea aranjamentelor florale, fiind in acelasi timp politicosi.
Mihaela BanicaMihaela BanicaTNT Romania
TNT Romania deruleaza un parteneriat cu Greenatwork- Hollandia Green din anul 2006. In tot acest interval, reprezentantii lor au dat dovada de o buna cunoastere a domeniului horticol, seriozitate si sfaturi de profil de o buna calitate. Este un partener de nadejde, prompt, amabil, prietenos.